Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

 

Birada köpük konusu genelde ev biracıları arasında pozitif ve negatif olarak tartışılıyor. Köpüğü çok sevende var asla sevmeyende oluyor. İşin gerçeği Almanya gibi ülkelerde köpük biranın sağlıklı olduğunu gösteren bir işaret olarak kabul edilir bunun yanında köpük birayı kirden ve sıcaktan koruyan bir üst tabakadır. Kişisel görüşleriniz farklı olabilir ama genelde tam tahıl biracıları birada köpük arar bunun için özel dinlendirmeler ve çalışmalar yapanda vardır. Daha önce bira köpüğü ile ilgili yazı yazmıştık:

Bira Köpüğü Neden Oluşur ve Nasıl Kontrol Edilir?

 

Bu yazıda biraz daha pratikten bahsedeceğiz , çeşitli malt ve tahılları kullanarak sonuçta biramıza nasıl etki ediyor bunu inceleyeceğiz.

 

1) Buğday Maltı

 

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

Klasik bir buğday birası resmini görmüşsünüzdür aşırı bulanık ve köpüklüdür. Buğday maltındaki protein dengesi nedeniyle buğday maltı köpüklenme yapar. Bu köpük yoğundur ve belki en kolay ulaşılabilecek köpüktür. Herhangi bir biraya malt oranının %3-5 arasında koyarsın güzel orta kalıcı bir köpük elde ederseniz. Ancak buğday maltı birayı bulanıklaştırır. Dolayısıyla hem köpük hem berraklık istiyorsanız ideal bir seçim olmayabilir.

 

 

2) Carapils

 

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

 

Carapils belki de en çok bilinen açık renkli cara malttır. Biralarda %5-10 arasında kullanılabilir. Paketin üstünde daha fazla kullanabileceğiniz yazar ama oranı çok abartmamak gerekiyor. Yaptığım denemelerde köpük yaptığını gördüm evet carapils ile birayı dökünce büyük bir köpük oluşup hemen yok oluyor ve üst yüzeyde ince bir köpük tabakası kalıyor. Dolayısıyla bu maltla yapılan köpük yükseklik olarak çokta kalıcı değildir.

 

 

 

3) Thracian Foam FBA Malt

 

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

 

Bu malt köpük etkisi konusunda carapilsten daha iyi sonuçlar vermekte özellikle köpük dayanımı ve yüksekliği oldukça iyi gene de köpüğün bardağa tutunması zayıf. Ama açıkçası maltlar arasında en beğendiğim yapıya sahip köpük verdiren bu oldu çünkü köpükler arası sıklık çok iyi. Ne yazık ki tedarikçisi çok fazla yok. FBA bu arada foam,body,aroma demek yani köpük,gövde ve aroma. Bu maltları dediğim gibi %10 sınırlarında kullanmak gerek.

 

 

 

4) Buğday Maltı ve Yulaf Gevreği

 

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

Pratik Bira Köpüğü Kontrolü

 

Eğer bulanıklık sizin sorun değilse o zaman hem güçlü hem de bardak duvarlarına tutunan bir köpük yapısı oluşturabilirsiniz. Bunun için iyice sınırları zorlayıp buğday maltı ile yulaf gevreği kullanın. Yulaf gevreği sayesinde kaygan bir köpük tabakası oluşacaktır. Mesela üst resimdeki bira bir Amerikan stili buğday birası. Yulaf kullanımı ayrı bir konu ama bu kombinasyonu özellikle siyah biralarda kullanabilirsiniz zaten bulanıklığı o zaman farketmezsiniz.

 

 

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 5 / 5. kaç kişi puanladı: 8

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x