Evde Bal Şarabı Yapımı

 

Bal şarabı yani mead en eski bira olarak kabul edilen bir içkidir. Siteyi ziyaret eden takipçiler en çok bal şarabının  nasıl yapıldığını soruyorlar. Buna bal şarabı diyoruz ama bal şarabı aslında kendi özel şarap mayasıyla değil bira mayasıyla da yapılabilir. Biz sadece bira üzerine yazdığımız için bal şarabı yapımına daha farklı açıdan bakacağız. Başlamadan önce bal şarabı mead ile ilgili yazımızı aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:

 

Bal Şarabı Mead Nedir?

 

Klasik düz bir bal şarabı reçetesi 1/4 oranına sahiptir. Yani  1 kg bala 3 litre su kullanılır. Aslında bal şarabı yapmak basittir. Örnek olarak:

12 litre suya 4 kg süzme bal koyarsanız şıranız hazır hale gelir. Bal şarabı kit bira yapmaya benzer bu yönden zorlanmazsınız.

Ancak bal pahalıdır ve genelde sitelerde özel şarap mayası kullanmanız tavsiye edilir. Ayrıca bal şarabının bekleme süresi çok uzundur 6 ay ile 3 yıl süresi dinlenme süresi vardır.

 

Bal şarabı yapımı videomuzu aşağıdan seyredebilirsiniz:

 

 

 

Kolay Bal Şarabı Yapımı

 

Öncelikle bal tedarik edecekseniz Anadolu’da bir yerel üreticiden alın. Biz balımızı

https://www.ciftcideneve.com/

sitesinden aldık

Aslında herhangi bir bal alma eğilmine girebilirsiniz ancak genelde bal şarabı yapımında portakal çiçeği balı veya yabani çiçek balı kullanılyor. Portakal çiçeği balını bulmanız biraz zor.

İkinci konu ise bal şarabı yapımında genelde Lalvin 71B gibi şarap mayaları kullanılır. Tam bu noktada olayı bira yapımına çevirerek biz bal şarabımızda S04 kullanacağız.

Evet bal şarabını bira mayası ile yapabilirsiniz çokta şaşırtıcı bir durum değil aslında.Meadist adlı bal şarabı blogunda konu hakkında detaylı çalışmayı görebilirsiniz.

 

Meadist Bal Şarabı Yazısı

 

Sonuçta biz şunu yapacağız

12 litre içme suyu

4 kg çiçek balı

yeteri kadar S04 maya (istediğiniz ale maya ile deneme yapabilirsiniz)

 

ile temel bir bal şarabı yapacağız.

 

Önce ballarımızı hazırlıyoruz. Balları aynı kit biracılığında olduğu gibi sıcak suda da bekletebilirsiniz. Bizim ballarımız akışkan o yüzden bu işleme gerek duymadık.

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

Tabiiki önce hijyen geliyor dolayısıyla fermantasyon kovasını uygun şekilde temizliyoruz.

 

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

Arındırdığımız kovaya  balların hepsini döküyoruz.

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

Kavanozda kalan balları sıcak su ile çözüp tekrar döküyoruz.

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

Balı su ile iyice karıştırıyoruz tabanda kesinlikle katı bal tabakası kalmamalı.

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

Maya dökmeden önce yoğunluk alacağız 1.082 yoğunluk okuduk buna göre 9 gram maya kullanacağız. Maya atmadan önce yoğunluğu mutlaka hidrometre ile ölçün. Hidrometre kullanımı için aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz:

 

Hidrometre ile yoğunluk nasıl okunur?

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

Yoğunluğa göre kullanacağınız mayayı hesaplayın.

Mayayı uyandırın ve oluşturduğunuz bal su şırasına dökün. Maya uyandırmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:

 

Maya uyandırma nasıl yapılır?

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

En son kovayı kapatıp çalkalayın ve hava kilidinizi takın. Bu aşamadan sonra normal ale bira gibi fermantasyon süreci başlayacaktır. Bilinmesi gereken şudur bal şarabının ilk fermantasyonu uzun sürer yani yaklaşık bir kaç hafta boyunca düzenli kabarcık çıkabilir. Yoğunluk istenilen seviye geldiği zaman (S04 için yoğunluk %25 seviyesine düşer) yani bizim için  maksimum 1.021 olacaktır bu aşamada ikinci fermantasyon yapıp bal şarabını büyük maya kütlesinden ayırabiliriz. Böylece içeceğimiz daha da temizlenir. İkinci fermantasyon için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz:

İkinci fermantasyon nasıl yapılır?

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

Aşağıdaki resimde birinci fermantasyondan sonra kova dibinden çıkan ürünü görüyorsunuz. Tabii bu ürün gayet bulanık ve şekerli tatta bir ürün. Bal şarabının daha dinlenmesi gerekli.

 

Evde Bal Şarabı Yapımı

Evde Bal Şarabı Yapımı

 

 

İkinci fermantasyondan sonra  yaklaşık bir hafta bekledikten sonra şeker koymadan bal şarabını şişeleyebilirsiniz. Bazıları şeker de koyar ama bu sefer daha farklı yapıda gazlı bir içecek olur. Şişeleme bitince en az 4 ay beklettikten sonra içebilirsiniz mümkünse daha fazla bekletin. Bu içeceğin gazlandırmasını almadığımız için bira şişesine doldurmamız daha doğrudur.

 

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 4.6 / 5. kaç kişi puanladı: 33

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

11 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Beyhan

Merhaba, çok faydalı yazı olmuş. Portakal çiçeği yerine, portakal aroması koysak olur mu?

Mehmet

Merhaba, facebook grubunuzu ve blogunuzu ilgi ve beğeniyle takip ediyorum. Oldukça yararlı bilgiler ve deneyimler paylaşıyorsunuz. Elinize ve emeğinize sağlık 🙂

Bal şarabı yapımı ile ilgili bir sorum olacak 🙂 Urban Baviera Buğday Kiti’nin içinden çıkan mayayı kullanmak istiyorum. Bu iş için uygun olur mu? Olursa fermantasyon için uygun sıcaklık aralığı nedir? Bira yapımı için kullandığım fermantasyon kovasını meşgul etmemek için 5 litrelik pet şişenin kapağına hava kilidi takarak yapabilir miyim? (deneme amaçlı 1kg bal ve 3 litre su kullanmak istiyorum) Bir de şişenin saydam olması sorun olur mu, ışık izolasyonu gerekli ya da mantıklı mıdır?

Teşekkür ederim.

Mert

Merhabalar. Bilgiler için çok teşekkürler. Kır çiçeği balıyla 1.092 yoğunlukla 30 litre S-04 mayayla mayaladık. 3 haftanın sonunda 2. fermantasyon işlemini yaptık ve 10 gün sonrasında bitiş yoğunluğunu 1.056 olarak okuduk. 3 hafta sonunda gaz çıkışı neredeyse durmuştu. Fakat bu yoğunluk bitmemiş bir fermantasyonu işaret ediyor gibi. Ne yapmamızı önerirsiniz?

Mert

Yardımlarınız için çok teşekkürler. 6 ayın sonunda yoğunluk olması gerektiği yere düşüp alkol oranı artacak gibi düşünebilir miyiz? Yoksa sadece tat dengesi değişecek ama alkol ve şeker oranı sabit kalacak?

Mert

Sanırım kovanın içinde yeterli boşluk birakmadığımız için de fermantasyon tamamlanamamış. Arada bakmak için kapağı kaldırmıştık. Muhtemelen giren hava devam ettirdi mayalanmayı. 23 gün sonunda bugün 1.022 ölçtük ve şarapları şişeledik. Yardımlarınız için teşekkürler..

Cem Pınar

Merhabalar, sayfanızın tamamındaki bilgiler çok değerli Teşekkür ederim. Bir küçük sorum olacak: mayşe yoğunluğuna göre maya hesaplamasını nasıl yapıldığını göremedim. Rica etsem paylasabilirmisiniz.Tekrar teşekkür ederim.Saygılarımla

error: Content is protected !!
11
0
Would love your thoughts, please comment.x