Ev Yapımı Bira Kaç Kalori?

 

Evde bira yapanlar aynı zamanda oldukça fazla bira tüketmekte. Genellikle yağlanan karın ve bel bölgesi için bira sorumlu tutulmakta. Aslında bira sıfır yağ içerir ve diğer fermente edilmiş içkilerden farklı bir kaloriye sahip değildir. Herhangi bir kaynaktan aşırı miktarda kalori tüketimi kilo almaya neden olabilir dolayısıyla bir hakkında hemen negatif karar vermemek gerekiyor.

Fakat evde hazırladığınız bira gerçekten kaç kalori? Sorunun detayına inmek için başka bir sormamız gerekiyor: Biranın kalorisi nereden geliyor?

Birada, kalorinin ana kaynakları karbonhidratlardan ve alkolden gelir. Malt tanelerinin türevi olan karbonhidratlar ve alkoller şeker kaynağı olarak (çoğunlukla maya ile)   parçalanarak alkol ve CO2 oluştururlar.

Fermantasyon esnasında, maya basit karbonhidratları parçalayacak, ancak maya ile parçalanamayan karbonhidrat zincirleri, bitmiş birada kalacak ve kalori miktarına katkıda bulunacaktır. Genel olarak konuşursak, kalorinin % 60’ı biranın alkolünden, geriye kalan  % 40’ı ise geriye kalan karbonhidratlardan gelir. Buradan yüksek alkole sahip bir biranın daha yüksek kalorili olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Popüler inancın aksine, renk kalorilerin yüksek olduğuna dair bir göstergesi değildir, yani daha koyu biralar yüksek kalorili içeceklere eşit değildir. Bununla birlikte, televizyon reklamlarında gördüğünüz düşük kalorili biralar hafif renklidir ve gövdece incedir, çünkü bu biralarda tahılların kullanımını en aza indirirler ve tahılların yerine (alkol seviyesini muhafaza ederken kalan karbonhidrat sayısını azaltmak için)  çoğunlukla yardımcı maddeler kullanır.

 

Birada kalori nasıl hesaplanır?

 

Peki, ev biracılığında kaloriyi nasıl belirlerim?  Söz konusu biranın başlangıç ve son yoğunluklarını biliyorsanız aslında bu kolaydır. Bunu yapmak için yoğunluğa bağlı olarak iki ayrı denkleme ihyacınız var:  alkolden alınan toplam kalori miktarı, karbonhidrattan alınan toplam kalori miktarı.

Aşağıdaki denklemler yaklaşık 0.33 litre (küçük şişe) için geçerlidir. Deneysel denklemler beersmith.com sitesinden alınmıştır.

 

  • Alkolden Gelen Kalori

1881.22 * Son Yoğunluk * (İlk Yoğunluk – Son Yoğunluk)/(1.775 – İlk Yoğunluk)

 

  • Karbonhidrattan Gelen Kalori

3550 * Son Yoğunluk * ((0,1808 * İlk Yoğunluk) + (0,8192 * Son Yoğunluk) – 1,0004)

 

  • Toplam Kalori

Alkolden Gelen Kalori + Karbonhidrattan Gelen Kalori

 

 

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 2.3 / 5. kaç kişi puanladı: 3

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x