Cold Crash Nedir?

 

Ev Yapımı Birada Soğuk Şoklama Nedir?

 

Evde bira yapımında cold crash  yani soğuk şoklama işlemi zorunlu olmamasına rağmen tercihe bağlı yapılabilir. Bu daha çok biranın bulanıklığını giderip berrak bira tercih edenler içindir. Cold crash (soğuk şoklama) şişelemeden önce birayı neredeyse donma noktasına getirerek biraya berraklık kazandırma işlemidir. Bu soğutma işlemi aslında mayayı ve diğer elementleri grup haline getirip çökelmesini sağlar. Böylece şişelere dip tortusu geçmesi daha çok engellenir. Bu yöntemi sifonlama yaparak kullanırsanız daha güçlü bir verim alırsınız.

Bu işlemin lager dolapları gibi özel fermantasyon dolabında yapılması gerekir çünkü işlem genel olarak 0,50C -4,50C derecesinde çoğunlukla 1 hafta süreyle yapılır. Yalnız çok önemli bir konu şudur cold crash yapmanız için fermantasyon bitmiş olmalıdır. Hidrometre ölçümü yapmadan cold crash yapmayın.

Cold crash yaptığınız an kovada daha fazla maya çökelecektir dolayısıyla şişelere giren maya sayısı azalır. Bu azalma nedeniyle biranın şişede durma süresi gazlanmaya bağlı uzayacaktır. Eğer birayı erken açmaya kalkarsanız büyük ihtimal tatsız bir manzara sizi bekliyor olacak.

 

Cold crash nedir?

Cold crash nedir?

İkinci bir konu eğer şerbetçi otunu soğuk ekliyorsanız cold crash yapmadan önce fermantasyon sıcaklığında ekleyebilirsiniz.Böylece fermantasyon sıcaklığında biraya geçen aroma soğuduğunda da korunacaktır.  Ama şişelemeye geçeceğiniz için şerbetçi otunu cold crash işleminden sonra, birayı fermantasyon sıcaklığına getirip atmanız daha mantıklı. Sadece bu soğuk şoklama işlemini yaparken biranın içinde şerbetçi otu olmasın yeterli. Şerbetçi otu kullanmadıysanız cold crash bittikten hemen sonra soğuk şekilde de şişeleme ve şekerleme yapabilirsiniz.

Bunun yanında piyasada isinglass ve irish moss gibi çeşitli berraklaştırıcı ve çökelme sağlayan kimyasallar var bunları kullanabilirsiniz. Ama eski bir buzdolabını termostatla çevirip kullanmakta bir seçenek. Yapıp yapmama kararı size kalmış. Yalnız bu işlemin esas olarak kovada yapılması gerekir. Şişeleme yaptıktan sonra şişenize cold crash ile soğutmaya çalışın. Maya dibe çökelecektir ilk başta berrak bir içki içseniz de sonlara doğru gene bulanıklaşma başlar. Cold crash işleminin amacı son şişeye giren mayayı azaltmaktır yoksa bu teknik maya ve çökelti içeren herhangi bir bira dolu şişeye de uygulanabilir. Tek fark şişedeki çökeltiyi eleyip yok edemezsiniz.

 

 

Yazıyı beğendiniz mi?

Yıldızın üstüne tıklayın

Puan 5 / 5. kaç kişi puanladı: 11

İlk puanı siz verin

Daha fazlası için

Sosyal medyada bizi takip edin

 

 

Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x